Suolisto – toiset aivosi

 

Jo pitkään on tiedetty, että ihmisten hyvinvointi ja mielialat voivat vaikuttaa suolistomme toimintaan ja oireilla suoliston kautta. Mutta tiesitkö, että myös suoliston terveys voi vaikuttaa hyvinvointiimme ja mielialoihimme?

SUOLISTO – TOISET AIVOT

Suolistolle elintärkeät mikrobit, eli bakteerit, sienet ja hiivat, ovat tärkeitä myös aivoille. Nämä suoliston mikrobit osallistuvat aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistukseen. Suolistobakteerit saavat suolen erittämään tärkeitä viestiaineita, kuten rasvahappoja ja hormoneja, ja esimerkiksi 90% mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. 

Yhteys suoliston ja aivojen välillä on vagushermo, joka ilmoittaa suoliston häiriöistä aivoille. Myös paikallisesta tulehduksesta syntyneet tulehdusvälittäjäaineet, jotka vaikuttavat hermostoon, viestivät suoliston hyvinvoinnista aivoille. Suolistolla ja aivoilla on myös kolmas yhteys, joka toimii aivojen välittäjäaineiden ja neuropeptidien avulla.

Suoliston mikrobeilla voi olla vaikutusta keskushermoston kehitykseen ja aiheuttaa mm. masennusta, pelkotiloja ja unohtelua. Pitämällä huolta suoliston hyvinvoinnista voi hoitaa samalla omia stressitasoja, aivoja ja mielentilaa.

SUOLISTO & TERVEYS

Ihmiset joilla on tavallista köyhempi suolistomikrobien kirjo suolistossa, ovat alttiita lihavuuteen liittyviin sairauksiin ja krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen. Muutokset suolistomikrobistossa on yhdistetty tulehduksellisten suolistosairauksien lisäksi myös diabetekseen sekä Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin, sekä jo edellä mainittuihin masennukseen ja ahdistuneisuuteen. On myös tutkittu, että suolistomikrobistolla on yhteys ylipainoon ja laihduttamiseen.

Bakteerit itsessään eivät aiheuta sairauksia, vaan niiden aiheuttama tulehdus. Hyvien, terveydelle edullisten bakteerien puute johtaa “huonojen” bakteerien ylivaltaan, joka tuottaa elimistössä tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä. Suoliston pinta voi rikkoutua ja tulehtua, mikä vaikuttaa negatiivisesti suolen toimintaan ja vastustuskykyyn. 

 

NÄIN PIDÄT HUOLTA SUOLISTOSTA

Paras tapa pitää suolistosta huolta on stressin minimointi, ruokavalion laadun parantaminen ja syömiseen keskittyminen. Ruoka sulaa silloin, kun elimistö on levossa minkä vuoksi kiireessä syöminen ei ole suolistolle edullinen tapa.

Suolistolle tärkeää ravintoa ovat kuitupitoiset kasvit sekä vähän sokeria sisältävät hedelmät ja kasvikset. Nämä terveelliset ruokavalion peruspilarit ehkäisevät suolistossa tulehduksia. Myös maitohappobakteerit, probiootteja luonnollisesti sisältävät hapatetut tuotteet ja hyvien rasvojen lähteet ovat suoliston terveydelle hyväksi. Suoliston hyväksi kannattaa nauttia probioottien lisäksi myös paljon prebiootteja, jotka ruokkivat hyviä suolistobakteereja ja auttaa niitä lisääntymään. Prebiootteja saat muun muassa pavuista, linsseistä, marjoista, parsasta, sipulista ja maa-artisokasta. 

Suolistolle hyväätekevä ravinto on eduksi myös aivojen toiminnalle, mielialoille, keskittymiselle ja muistille. Ruokavalion lisäksi myös liikunta tukee suoliston hyvinvointia sillä on tutkittu, että kestävyysliikunnalla on positiivinen vaikutus suolistomikrobiston koostumukseen. Säännöllinen liikunta tehostaa aineenvaihduntaa, mikä lisää suolistolle hyviä bakteereja ja vähentää tulehduksenaiheuttajamikrobien määrää.

Suolistobakteereilla on tärkeä tehtävä myös immuunijärjestelmän toiminnassa, sillä terve ja tasapainoinen bakteerikanta suolistossa estää taudinaiheuttajien leviämisen. Suolistobakteerit auttavat myös hivenaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin imeytymisessä. 


STRESSI & VATSAHAPOT

Kuten jo alussa tuli ilmi, myös stressillä on vaikutus vatsan toimintaan. Stressitilassa ruoansulatuselimistön toiminta heikkenee ja vatsahappojen eritys häiriintyy, jolloin ruoansulatukselle olennaisten aineiden eritys heikkenee. Ilman vatsahappoja haima ei osaa tuottaa tarpeeksi ruoansulatusentsyymejä eikä sappi sappinestettä ohutsuoleen. Tämä kaikki vaikuttaa ruoan sulamiseen ja ravinteiden imeytymiseen.

Stressin lisäksi myös epäterveelliset elämäntavat, ravintoköyhä ja liian prosessoitu ruokavalio sekä allergiat voi vaikuttaa vatsahappotasojen alenemiseen. 

TÄSMÄTUOTTEITA SUOLISTOLLE

  • Vahva maitohappobakteeri sisältää neljää eri bakteerikantaa, 10 miljardia bateeria per kapseli. 
  • BORIS Maitohappobakteerijuoma on kotimainen ja tehokas tuki suolistolle sisältäen ruoansulatukselle elintärkeitä entsyymejä ja maitohappobakteereja.
  • Kurkuma – kurkumiini on erinomainen tulehduksen lievittäjä ja ruoansulatuksen tehostaja. Kokeile laadukasta Puhdistamon kurkumiinia!
  • Saccharomyces boulardii on tutkitusti tehokas hiivaprobiootti, joka on muita maitohappobakteereita kestävämpi. Sopii erinomaisesti antibioottikuurien tai ulkomaanmatkojen aikana käytettäväksi! 
  • Kombucha on terveellinen juoma, joka sisältää luontaisesti suolistoa helliviä maitohappobakteereja.
  • Kapryylihappo on tehokas apu, jos suolistossa on villiintynyt hiivankasvua.
  • Psylliumkuitu & chia-siemenet sisältävät runsaasti suolistoa hellivää kuitua ja myös probiooteille elintärkeitä prebiootteja!
-20%
-10%
-50%
-20%
-20%
-20%
Varasto loppu