FYSIKAALISET AURINKOSUOJAT – MITÄ & MIKSI?

Aurinko ja helteet hemmottelevat meitä läsnäolollaan. Nyt onkin loistava aika perehtyä aurinkosuojien saloihin ja tutusta tarkemmin luonnollisiin, fysikaalisiin aurinkosuojiin. Valikoimastamme löydät suosittuja vartalolle ja kasvoille sopivia luonnollisia ja tehokkaita tuotteita, jotka eivät tahmaa tai jätä ihoa valkoiseksi. 

 • Mihin fysikaalisen aurinkosuojan teho perustuu?  
  Fysikaalisen aurinkosuojan teho perustuu kahteen mineraaliin: teho tulee joko sinkkioksidista, titaanidioksidista tai näiden yhdistelmästä. Toisin kuin kemialliset UV-suoja-aineet, fysikaalinen aurinkovoide pyrkii heijastamaan peilin tavoin UV-säteilyä iholta pois. Usein sinkki- tai titaanidioksidipartikkelit pinnoitetaan vielä jollakin toisella aineella, esimerkiksi alumiiniyhdisteillä, jotta niiden heijastavuus saadaan entistä paremmaksi. Osin pinnoitus myös vaikuttaa partikkelikokoon sitä suurentavasti, koska tuotteiden ei haluta imeytyvän ihoon. Fysikaalinen aurinkovoide jääkin ihon pinnalle ja huuhtoutuu siitä pois, kun aurinkovoide poistetaan iholta. Fysikaaliset aurinkovoiteet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia luonnonkosmetiikassa. Aiempina vuosina fysikaalinen aurinkorasva saattoi tuntua tahmealta tai jättää ihon vitivalkoiseksi, mutta näistä ajoista on tultu iso askel eteenpäin. Nykyisin aurinkosuojatuotteista löytyy laaja valikoima niin emulsioita, öljymäisiä tuotteita kuin käteviä aurinkosuojasuihkeitakin. 
 • Miksi mielummin valita fysikaalinen aurinkosuoja kemiallisen sijaan?   
  Fysikaalisen suojan parhaita puolia on se, että ainesosilla ei ole tunnettuja hormonaalisia vaikutuksia eivätkä ne vaikuta esimerkiksi vesieliöihin. Suoja ei imeydy ihoon vaan jää vain sen pinnalle, josta se huuhtoutuu pesun yhteydessä pois. Suoja on välitön eli suoja on voimassa heti levittämisen jälkeen. Fysikaaliset suojat ovat hyvin siedettyjä ja sopivat hyvin niin aikuisille kuin lapsille, myös erittäin herkälle iholle. Esimerkiksi Environmental Working Group, joka seuraa alan tutkimuksia ja tekee niistä johdettuja suosituksia, pitää turvallisina UV-filttereinä titaanidioksidia ja sinkkioksidia. Myös Allergia-, Iho- ja Astmaliitto suosittelee herkkäihoisille fysikaalista aurinkovoidetta, jos kemialllinen suoja on aiheuttanut oireilua. 

 • Miksi aurinkosuojia on erikseen kasvoille ja vartalolle? 
  Kasvojen tuotteet ovat koostumukseltaan mahdollisimman hyvin ”paikallaan pysyviä”, jotta ne eivät ala valua päivän mittaan tai tunnu öljyiseltä iholle. Usein ne ovat myös sävytettyjä, jotta ne sulautuvat ihon sävyyn mahdollisimman hyvin. Luontaisesti titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat hyvin vaaleita jauheita, joten sävytys auttaa sulauttamaan tuotteet ihoon parhaalla mahdollisella tavalla. 
   
 • Kuinka fysikaalista aurinkosuojaa käytetään ja kuinka usein sitä pitää lisätä?  
  Fysikaalisella suojalla ei ole eroa kemialliseen levityksen osalta. Tärkeä on muistaa riittävä määrä aurinkovoidetta.  Suoja on välitön eli heti levittämisen jälkeen aktivoitunut. Aurinkovoidetta tulisi lisätä päivän mittaan, koska se kuluu iholta esimerkiksi uimisen, pyyhkeellä pyyhkimisen, rantaleikkien tai urheilun aikana. 
   
 • Miten fysikaalinen aurinkosuoja puhdistetaan? 
  Lähes kaikki luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat öljypohjaisia ja siten hylkivät vettä. Näin ollen öljy puhdistuu vain öljypohjaisella tuotteella pois iholta. Suosittelemme puhdistukseen vartalolle öljypohjaista suihkuemulsiota tai suihkuöljyä. Kasvoille paksu puhdistusvoide tai puhdistusöljy on kaikista tehokkain ja hellävaraisin valinta. Puhdistukseen kannattaa käyttää apuna pehmeää froteepyyhettä, konjac-sientä tai muuta vastaavaa pesusientä. 
   
 • Kuinka osaan valita oikean suojakertoimen?  
  Lapsille kannattaa aina suosia suurimpia mahdollisia suojakertoimia ja muistaa, että aurinkovoide on vain täydentävä suoja. Varjo ja vaatetus ovat ensisijaisia suojautumiskeinoja. Aikuisille kasvojen tuotteet ovat tyypillisesti suojakertoimella 30 ja siitä ylöspäin. Suosittelen valtaosalle aikuisista vähintään suojakerrointa 30, joka blokkaa jo tehokkaasti UVA-UVB-säteilyä. Jos iho palaa helposti, iholla on pigmenttimuutoksia tai taustalla on esimerkiksi jo ihossa havaittuja auringon aiheuttamia muutoksia, kannattaa aina suosia suurimpia mahdollisia suojakertoimia. 
   
 • Mitä hyötyjä sprayvoiteella on tavallisen voidesuojan sijaan?
  Suihkemaisissa tuotteissa on notkea, helposti levittyvä koostumus, jolla laajatkin ihoalueet on helppoa ja vaivatonta käsitellä. Voide myös kuivuu nopeasti eikä jätä ihoa tahmaisen tai rasvaisen tuntuiseksi. Suihke on hyvä yleisvoide niin aikuisille kuin lapsille. 
   
 • Mihin käyttöön aurinkovoidestick on sopiva? 
  Aurinkovoidestick on kätevä pitää mukana kesämenossa. Sitä on helppo lisätä päivän mittaan pienille ihoalueille, kuten nenänpäähän tai korvanlehtiin ja sitä voi käyttää myös hiuspohjaaa suojaamaan.  
-25%
Varasto loppu
-25%
Varasto loppu
19,80 
-25%
Varasto loppu
19,95 
-25%
Varasto loppu
22,40 
-25%