Resepti on hyvinvointibloggaaja Aino Mäkelän käsialaa.
Tämä mehevä omenahyvekakku valmistetaan luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista ja ilman eläinperäisiä tuotteita, joten se sopii erinomaisesti myös vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Raikas omena tuo kakkuun makua ja mehevyyttä ja kakkua koristava rouskuva omenamuruseos tekee kakusta näyttävän!
OMENAHYVEKAKKU
TARVITSET
3 dl tattarijauhoa
2 dl vaaleaa riisijauhoa
2 dl kookossokeria
2 tl vaniljaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa (soseutettuna)
1 dl kookosöljyä
2,5 dl kauramaitoa
omenasosetta
1 tlk kookoskermaa
1 rkl kookosöljyä
1 rkl kookossokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 omenaa
1 dl mulperimarjoja
1 dl kookoshiutaleita
VALMISTUSOHJE
Aloita kuutioimalla omenat ja pehmentämällä ne niukassa vedessä keittäen parin minuutin ajan. Anna hetken aikaa jäähtyä, millä aikaa voit sekoittaa kuivat aineet keskenään kulhossa. Soseuta omenat blenderissä ja ota siitä n. 1/3 talteen täytettä varten, minkä jälkeen voit lisätä kookosöljyn mukaan. Lisää omenasose kuivien aineiden joukkoon ja viimeistele taikina kauramaidolla. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. tunnin ajan, kunnes taikinaa ei enää irtoa hammastikkuun.
Anna kakkupohjan viilentyä kunnolla ennen halkaisemista. Vaahdota jääkaapissa säilytetty, tiivistynyt kookoskerma (ei nestettä purkin pohjalta) kuohkeaksi. Kostuta halkaistu kakkupohja esimerkiksi omenamehulla, minkä jälkeen voit lisätä väliin ensin omenasosetta ja sen jälkeen kookoskermaa. Nosta kakkupohjan toinen puoli päälle ja lisää loput kookoskermasta sen päälle, minkä jälkeen voit nostaa kakun jääkaappiin ja valmistaa omenamurun.
Kuutioi omenat ja hienonna hieman mulperinmarjoja. Sulata kookosöljy pannulla ja lisää mausteet, joita on hyvä kuullotella hetki panulla sellaisenaan. Lisää joukkoon omenakuutoit, hienonnetut mulperimarjat ja kookoshiutaleet sekä kookossokeri. Kuullottele hetken aikaa miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmentyneet kauniisti ja hiutaleet sekä mulperit ovat saaneet kauniin värin pintaan. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ennen sen kasaamista komeaksi keoksi kakun päälle!