Kevyempi kaamos – näin onnistut!

Talven saapuessa ja auringonvalon vähentyessä menee monella elämänrytmi sekaisin. Väsyttää jatkuvasti ja unirytmi menee sekaisin, oikein mitään ei huvittaisi tehdä ja usein myös sokerinhimo nostaa päätään. Kaamoksen aikaan yleensä myös keskittymiskyky huononee, muisti pätkii ja väsymyksen lisäksi myös ärsyynnytään helposti. 

Mutta ei hätää, kaamokseen voi totuttautua myös lempeästi. Tässä vinkkimme kaamosväsymyksen selättämiseen!

Säännöllinen unirytmi

Paras keino puuttua väsymykseen on paneutua unen laatuun ja määrään. Säännöllisyys ja rutiinit ovat väsymyksen kannalta tärkeitä eikä niistä kannata luistaa. Mene iltaisin aina samaan aikaan nukkumaan ja herää aamuisin samoihin aikoihin, jotta illalla nukahtaminen on taas helpompaa!

Anna itsellesi aikaa

Valon määrän vähentyessä on luonnollista, että myös oman energian määrä vähenee. Kun olo ei ole normaaliin tapaan energinen on epäreilua vaatia itseltään samaa kuin energisinä kesäkuukausina.

Kaamoskuukausina ei kannata piiskata itseään eteenpäin ja suorittaa arkea, vaan sen sijaan on hyvä miettiä mitä oikeasti haluat tehdä? Mikä tuo sinulle iloa, energiaa ja lisäarvoa? Teetkö asioita vain koska muut odottavat sinun tekevän? Priorisoi oma energiasi itsellesi tärkeisiin ja mielekkäisiin asioihin. Ja anna itsellesi myös lupa nauttia päiväunista!

Kirkasvalolamppu

Kirkasvalolamppu on tutkitusti tehokas apu kaamosväsymykseen! On tutkittu, että puoli tuntia kirkasvalolampun äärellä vaikuttaa positiivisesti vireyteen, mielialaan ja illalla nukahtamiseen! Paras aika kirkasvalohoidolle on aamu.

Liikunta

Liikunta on erinomainen vireystilan ylläpitäjä ja loistava keino hallita stressiä. Monesti kaamoksen aikaan liikunnan suhteen isoin haaste on päästä liikkeelle – mutta se kannattaa!

Liikuntaa kannattaa jatkaa väsymyksestä huolimatta ja väsymyksen sijaan kiinnittää huomiota liikunnan aikaansaamiin positiivisiin vaikutuksiin. Liikunnan ei tarvitse olla rankkaa, vaan raittiissa ulkoilmassa tehty kävely on loistava tapa kohottaa vireystasoja ja parantaa unenlaatua.

Mieti mikä on itsellesi mieleinen tapa liikkua ja miten saisit lisättyä liikuntaa päiviisi? Älä vaadi itseltäsi liikoja, vaan pienempikin määrä riittää!

Ruokavalio

Monipuolinen ja värikäs ruokavalio takaa mahdollisimman hyvin kaikkien tarvittavien ravintoaineiden ja vitamiinien saannin. Suosi siis lautasellasi kasviksia ja marjoja, sekä hyvien rasvojen lähteitä sekä laadukasta proteiinia.

Elintärkeä D-vitamiini

Meille suomalaisille riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeä asia, etenkin pimeään vuodenaikaan. Elintärkeä D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti moniin elintoimintoihimme kuten hermojärjestelmäämme, mielialoihimme, keskittymiskykyyn ja vastustuskykyyn. D-vitamiini vaikuttaa myös kalsiumin imeytymiseen. Pimeään aikaan D-vitamiinin lisäksi on tärkeä muistaa myös omega-3-rasvahappojen riittävä saanti!

Tutustu D-vitamiinivalikoimaamme >>