Yllättikö arki? Loman jälkeen töiden paluu ja arjen pyörittäminen voi tuntua haastavalta, jopa väsyttävältä. Arjen koittaessa onkin tärkeä olla itselleen armollinen ja olla vaatimatta liikoja, sekä tietysti vaikuttaa pienillä valinnoilla positiivisesti omaan jaksamiseen.
Terveelliset välipalat ovat tärkeä osa hyvinvoivaa arkea, sillä niiden avulla verensokeri pysyy tasaisena ja jaksat paremmin! Tasainen verensokeri pitää mielen tyynenä ja parantaa keskittymiskykyä. Fiksusti valitut välipalat pitävät myös hyvin nälkää loitolla, minkä avulla ateriakoot pysyvät fiksumpina eikä nälkäisenä tarvitse etsiä jotain nopeaa syötävää.
NOPEASTI MUKAAN
Chia-vanukas on helppo ja ravitseva välipala, joka valmistuu kuin itsestään. Saat vanukkaaseen lisää ravinteikkuutta lisäämällä joukkoon haluamiasi superfoodeja tai mausteita – esimerkiksi maca-jauheesta tai raakakaakaosta saat tuntuvasti lisää energiaa!
6 rkl chiasiemeniä
4 dl kookosmaitoa
3 dl vettä
1 dl Supervege, vanilja
+ hedelmiä, marjoja, pähkinöitä
Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja anna hyytelöityä jääkaapissa vähintään 15 minuutin ajan ennen tarjoilua. Voit pakata kuivat ainekset myös mukaan ja valmistaa herkun vaikka työpaikalla tai retkellä! Lisää joukkoon vielä haluamiasi hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä tai kuivattuja herkkuja.
Smoothiet ovat arjessa helppo tapa nauttia rutkasti ravinteita. Blenderissä sutjakkaasti valmistuva smoothie on ruoansulatukselle mutkaton ja ravinteet ovat helposti imeytyvässä muodossa. Tällöin myös ruoansulatus saa ansaitsemaansa lepoa.
Katso neljä herkullista reseptiä TÄÄLTÄ.
Tuorepuuro on vatsaystävällinen herkku, josta saat runsaasti vatsaa hellivää kuitua joka pitää verensokerin tasaisena. Voit laittaa tuorepuuron valmistumaan jo edellisenä iltana ja napata sen nautiskeltavaksi nälän hetkellä.
4 dl kookosmaitoa
4 rkl chiasiemeniä
1 dl tattarihiutaleita
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl rouhittuja manteleita
banaani
2 dl mustikkaa
ripaus kardemummaa
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kookosmaito. Anna seoksen hyytyä vähintään neljän tunnin ajan tai mielellään yön yli. Lisää hyytynyt seos, banaani, mustikat ja kardemumma blenderiin ja sekoita tasaiseksi ja kumoa lautaselle. Päällystä ja koristele siemenillä, pähkinöillä, kookoslastuilla sekä muilla marjolla ja hedelmillä.
AINA LAUKUSSA
Vaikka kuinka suunnittelisi, välillä tulee vastaan yllättäviä tilanteita ja aikataulu saattaa venyä alkuperäisestä. Näihin hetkiin on hyvä varautua näppärillä eväillä, jotka karkottavat pikkunälän tehokkaasti ja auttavat jaksamaan seuraavaan ateriaa asti. Verensokeri kannattaa pitää tasaisena, sillä se estää myös nälkäisenä herkästi tapahtuvaa ahmimista!
Välipalapatukat kulkevat kätevästi mukana ja niitä on hyvä jemmata myös omalle työpisteelle, auton hanskalokeroon ja treenikassiin. Välipalapatukkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sokerin määrään ja valita vaihtoehto, joka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista.
NAUTISKELE KOTONA
Terveelliset letut ja vohvelit ovat monen terveystietoisen herkkusuun suosikkeja! Fiksusti valituista raaka-aineista saat valmistettua letuista proteiini- ja kuitupitoisia ilman turhaa sokeria. Pähkinä- ja siementahnojen sekä marjojen kanssa nautittuna letut maistuvat takuulla myös perheen pienimmille!
Munakas on suolainen vaihtoehto letuille. Runsaasti kasviksia sisältävä munakas on kuitu- ja proteiinipitoinen välipala, jonka voi valmistaa helposti myös jääkaapin “jämäaineksista”!
Leipää? Kyllä, kiitos! Ravinteikkaista jauhoistamme valmistat vaivattomasti terveellisempiä leipiä, jotka maistuvat uunituoreena taivaalliselle!
3dl kurpitsansiemenjauhoa
3dl tattarijauhoa
1 kananmuna TAI 1tl psylliumia
keskikokoinen kesäkurpitsa tai puolikas isosta kesäkurpitsasta
0,5dl sulaa kookosöljyä
2-3dl vettä
1tl leivinjauhetta
Laita uuni lämpiämään 200°C. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja raasta sekaan kesäkurpitsa. Lisää vielä öljy ja sekoita. Lisää lopuksi vesi aloittamalla 2 dl, jos taikina on silloin sopivan kosteaa muttei liian löysää, älä lisää enää vettä. Muotoile taikinasta noin nyrkin kokoisia paloja leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista noin 30min.