HYVÄT RAUTA-ARVOT VAI ONKO SITTENKÄÄN?

Joskus tuntuu, että väsymys on päivän teemana pitkiäkin aikoja. Siihen voi olla moniakin syitä, yksi varteenotettava on mahdollinen raudan puutos tai alhainen varastoraudan määrä elimistössä.

Syksy on pitkä ja kesän jälkeen tuntuu, että väsymys saa vallan arjessa. Se on iltojen pimetessä ihan ymmärrettävää ja yleensä siihen tottuu jo alkusyksyn aikana. Jos tunne kuitenkin jatkuu pitkään ja olo on vetämätön, saatat jopa tuntea väsymystä heti aamusta. Silloin kannattaa konsultoida lääkäriä ja mahdollisesti tarkistuttaa rauta-arvoja laboratorio testein. Huomioitavaa on, että pelkän hemoglobiinin mittaus ei kerro elimistön raudan tarpeesta. Laboratoriokokeissa on selvitettävä myös elimistön varastoraudan eli ferritiinin taso. Ferritiinimittaus kannattaa myös uusia muutaman kuukauden välein, jotta varmistat arvojen pysymisen riittävällä tasolla.

Väsynyt olo saattaa johtua raudan tai varastoraudan eli ferritiinin puutteesta Se taas voi johtua ruokavalion sisältämästä vähäisestä raudasta tai jopa siitä, että rautavalmisteet aiheuttavat herkkävatsaisille vatsaoireita, jolloin ravintolisä jää ottamatta.

Naisten on oltava valppaana rauta-arvojen kanssa, sillä iso merkitys rautavajeeseen on kuukautisilla. Naiset myös syövät usein pienempiä ruoka-annoksia, joten ravinnosta saatava rautamäärä on pienempi kuin useimmilla miehillä. Raudan päivittäinen saantisuositus vaihtelee 8–15 milligramman välillä. Suositukseen vaikuttavat ikä ja sukupuoli. Naiset tarvitsevat rautaa enemmän kuin miehet. Naisilla kuukautiset lisäävät naisten raudan tarvetta murrosiästä vaihdevuosiin saakka. Raudan tarve kasvaa myös raskaus- ja imetysaikana. Valtaosa suomalaisista naisista saa lisäksi ravinnostaan rautaa vähemmän kuin suositellaan. Keskimäärin vain kolmella sadasta naisesta raudan saanti on suositusten mukaisella tasolla. Miehillä riittämätön raudan saanti on harvinaisempaa. Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, joka ylläpitää immuunijärjestelmää ja kognitiivisia toimintoja, kuljettaa happea kudoksissa ja auttaa muodostamaan hemoglobiinia.

Miten nostaa rauta-arvoja vatsaystävällisesti

Ravinnosta saatava rauta on melko vatsaystävällistä, mutta raudanlähteet ravinnossa eivät välttämättä ole tämän päivän ruokailutottumuksissa riittävällä tasolla. Ravintomme koostuu enenevästi kasvispainotteisesta ruoasta, jolloin riittävä raudansaanti on haastavaa. Kasvikunnan rauta imeytyy elimistöön heikommin kuin esim. lihasta saatava rauta. Maksa on erittäin hyvä raudan lähde ja kananmunista ja viljasta saadaan myös rautaa.

Huomioitavaa on myös, että esim. maitotuotteet ja polyfenoleja sisältävät tuotteet (esim. marjat, vihannekset, tee ja pavut) heikentävät raudan imeytymistä. C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä.

Bioteekin Super Laktoferriini + rauta & C-vitamiini

Jos ferritiiniarvot eivät lähde nousemaan pelkän ruokavalion avulla, voi ravintolisästä olla apua. Vain sellainen ravintolisä on terveydelle hyödyllinen, jonka keho pystyy imeyttämään ja hyödyntämään. Siksi myös rautavalmisteen valinnassa on syytä kiinnittää huomiota sen imeytyvyyteen.

Nyt markkinoille on tullut tuote tehostamaan ravinnosta ja ravintolisistä saatavan raudan kuljettamista kehoon: Bioteekki Super Laktoferriini + rauta & C-vitamiini, joka on vatsaystävällinen, raudan imeytymistä edistävä valmiste. Laktoferriini ohjaa raudan eteenpäin elimistössä ilman, että se sakkautuu paksusuoleen ja aiheuttaa epämukavuutta. Se sitoo ruuan mukana tulevaa rautaa ja kuljettaa sen elimistöön, myös ferritiinivarastoihin.

Laktoferriinin rinnalla Bioteekin valmiste tuo elimistöön myös lisärautaa (7 mg, eli 50 % alle 45-vuotiaan naisen päivittäisen saannin suosituksesta). Valmisteeseen lisätty rauta on hyvin imeytyvässä ja vatsaystävällisessä muodossa patentoituna Ferrochel™ rautabisglysinaattina. Sopii myös raskaana oleville. Valmisteen C-vitamiini parantaa osaltaan raudan imeytymistä, edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä.

Tutustu meidän bioteekki -valikoimaan ››

Suosituimpia Bioteekki -tuotteita:

-20%
Varasto loppu
-20%
-20%
-20%
-20%
-20%
-20%
-20%
-20%