Ketogeenisen ruokavalion top 5 välttämättömät tuotteet

Ketogeenisen ruokavalion tärkein peruspilari on pehmeät rasvat, joista keho muodostaa ketoaineita ja energiaa. Keräsimme yhteen viisi tärkeintä elementtiä ketogeenisessä ruokavaliossa, ja tarjoamme vinkkejä niiden käyttöön. 

Lue lisää siitä, miksi juuri sinä saattaisit innostua ketogeenisestä ruokavaliosta >>  

MCT-öljy 

MCT-öljy eli medium chain triglyceride -öljy on ketogeenisen ruokavalion suosikkituotteita. Öljy on kapryyli- ja kapriinihapoista koostuva rasvahappo, joka antaa lisäenergiaa, ja jota on helppo lisätä ketogeenisten ruokien ja juomien joukkoon tehostamaan ketoosia. Kookosöljystä tiivistetty MCT-öljy imeytyy kehoon keskimääräisiä rasvoja tehokkaammin.  

MCT-öljy on täysin hajutonta ja mautonta, minkä vuoksi se on erinomainen lisä esimerkiksi ketogeeniseen bulletproof-kahviin tai vihersmoothieen. MCT-öljyä voi lorauttaa myös esimerkiksi salaatin joukkoon ja käyttää ruoanlaitossa, mutta vain alle 160 asteen lämpötiloissa, jotta öljyn kemiallinen koostumus ei muutu. Ketogeenistä ruokavaliota noudattavien lisäksi myös aktiivisesti urheilevat käyttävät ahkerasti MCT-öljyä.  

Kapryylihappo 

Kapryylihappo on vielä MCT-öljyäkin imeytyvämpi ja tehokkaampi rasvanlähde, jota voi käyttää MCT-öljyn tapaan antamaan lisätehoa ja energiaa ketogeenisessä ruokavaliossa. Kapryylihappo ei sisällä kapriinihappoa ja eroaa näin ollen hieman MCT-öljystä, mutta käyttöperiaate on sama – ruokalusikallinen salaattiin, toinen rasvakahviin, ja saat kaipaamasi tehostetta ruokavalioosi!  

Myös mautonta ja hajutonta kapryylihappoa voi hyödyntää ruoanlaitossa, mutta vain alle 160 asteen lämpötiloissa. Kokeile ja tutustu öljyihin, ja löydä oma suosikkisi!  

Pähkinät ja siemenet  

Erilaiset luomulaatuiset pähkinät ja siemenet on helppo ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota – niitä voi ripotella aamiaisen joukkoon, rouskuttaa välipalaksi tai lisätä salaatin päälle loppusilaukseksi. Parapähkinät, saksanpähkinät, chia-siemenet sekä kurpitsansiemenet ovat suosittuja ketoilijoiden keskuudessa, sillä niissä yhdistyy herkullisuus ja monipuoliset, ruokavaliota tukevat ravintoarvot.  

Yksi ylellisimmistä ja herkullisimmista ketogeenisen ruokavalioon sopivista pähkinöistä ovat täyteläiset, kermaiset macadamiapähkinät, jotka ovat suosittuja ainesosia esimerkiksi ketogeenisissä jälkiruoissa.  

Luonnolliset makeuttajat 

Ketogeeninen ruokavalio rohkaisee herkkusuita ajattelemaan jälkiruokia uudella tavalla, kun perinteinen valkoinen sokeri jää pois. Jälkiruokien valmistaminen ja makeutus onnistuu vähäkalorisilla makeuttajilla, joissa on vain vähän tai ei ollenkaan hiilihydraatteja.  

Suosituimpiin ketogeenisiin makeuttajiin kuuluva erytritoli on kaloriton, voimakas makeuttaja, jota usein kutsutaankin ketosokeriksi. Ripaus erytritolia riittää tuomaan esimerkiksi chiavanukkaisiin ja muihin ketoherkkuihin pehmeää makeutta! Erytritolin glykeeminen indeksi on nolla, mikä tarkoittaa, ettei siinä ole imeytyviä hiilihydraatteja, eikä se näin ollen nosta verensokeria.  

Kookosöljy 

Kookosöljy on huikean monipuolinen ketoilijan luottotuote, josta on apua paistamisessa, padoissa ja jälkiruokien valmistuksessa! Koska kookosöljy on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, sen varaan ei kannata laskea kaikkea rasvansaantiaan, mutta se on erinomainen apuri paistamisessa, sillä sen kemiallinen koostumus ei muutu korkeissakaan lämpötiloissa.  

Ruoanlaiton lisäksi kookosöljy sopii erinomaisesti myös kauneudenhoitoon – naamioksi kasvoille ja hiuksille, vartalovoiteeksi tai vaikkapa hierontaöljyksi.  

Kookosöljyä valitessa kannattaa olla tarkkana, ja valita ekologinen, kestävän kehityksen mukaisesti ja eettisesti kasvatettu, kerätty ja puristettu öljy. Löydät FitnessFirstiltä esimerkiksi Foodinin luomulaatuisen Reilun Kaupan kookosöljyn, joka on valmistettu tiiviissä yhteistyössä pienten perheviljelijöiden kanssa.  

ERINOMAISIA VALINTOJA KETOGEENISEEN RUOKAVALIOON:

-40%
11,95 
-10%
6,21 
-30%
16,06 
-55%

Fitnessfirst-tuotteet

Mantelijauho, 1 kg

9,85 
-40%
8,95 
11,99 
-10%