Makeanhimo on monisyinen asia. Tiesitkö, että suolistobakteereilla voi olla merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon makeaa sinulla tekee mieli? Suolistobakteerit eivät vain auta ruoansulatuksessa, vaan voivat myös ohjata ruokahaluasi ja jopa mielitekojasi.
Suolistomikrobiomin epätasapaino voi lisätä makeanhimoa, mutta onneksi jo yksinkertaisillakin ruokavalion ja elämäntapojen muutoksilla voit saada tilanteen tasapainoitettua. Seuraavaksi perehdymme siihen, millä kaikilla tavoin suoliston mikrobiomi vaikuttaa makeanhimoon ja mitä voit itse tehdä asialle.
1. Suolistobakteerit, makeanhimo ja ruokahalu
Suolistobakteerit voivat vaikuttaa siihen, kuinka kehosi käsittelee sokeria ja rasvaa. Erityisesti bakteerilajit kuten Firmicutes ja Bacteroidetes ovat tärkeitä ruokahaluun ja sen sulatukseen liittyvissä prosesseissa.
- Firmicutes-bakteerien liiiallinen määrä on yhdistetty makeanhimoon ja jopa painon kertymiseen. On tutkittu, että lihavilla ihmisillä on suolistossaan paljon Firmicutes bakteereja.
- Bacteroidetes-bakteerien on todettu puolestaan hillitsevän makeanhimoa. Nämä bakteerit voivat tasapainottaa ruoansulatusprosessia ja on tutkittu, että juuri näitä bakteereja löytyy runsaasti hoikkien ihmisten suolistosta.
Suoliston mikrobiston tasapaino voi siis vaikuttaa siihen, kuinka paljon haluat makeaa, ja jopa siihen, miten kehosi reagoi ruoan makuihin.
2. Suolistobakteerit ohjaavat
Suolistobakteerit voivat myös tuottaa neurotransmittereita, kuten dopamiinia ja serotoniinia, jotka vaikuttavat mielialoihin ja ruokahaluun. Esimerkiksi tietyt bakteerit, kuten Candida-hiiva sekä muut hiivan liikakasvut, voivat lisätä sokerinhimoa sillä ne käyttävät sokeria pääasiallisena energianlähteenään. Jos suolistossa on liikaa hiivaa, se voi lisätä makeanhimoa ja houkutella sinua valitsemaan sokeripitoisia ruokia.
3. Suoliston ja aivojen yhteys: Gut-Brain Axis
Suoliston mikrobiomi on yhtyedessä myös aivoihisi. Suolistobakteerit vaikuttavat aivoihin Vagus-hermon kautta ja se voi välittää viestejä, jotka joko lisäävät tai vähentävät makeeanhimoa.
Kun suoliston mikrobiomi on epätasapainossa (kuten aiemmin mainittu hiivan ylikasvu), se voi johtaa siihen, että makeanhimo tuntuu voimakkaammalta. Suoliston epätasapainon vuoksi aivoille voi lähteä tavallista enemmän signaaleja, jotka lisäävät sokerinhimoa ja toisaalta vähentävät kykyäsi vastustaa sitä.
4. Verensokerin hallinta ja suoliston mikrobiomi
Terve mikrobiomi voi auttaa tasapainottamaan verensokeria, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti makeanhimoon sitä vähentäen. Hyvät bakteerit, kuten Akkermansia muciniphila ja Lactobacillus-lajit, voivat parantaa kehosi insuliiniherkkyyttä ja täten hillitä verensokerin heilahteluja, jotka usein johtavat makeanhimoon.
Kun verensokerisi pysyy tasaisena, aivoihin ei lähde makeanhimoa herättäviä nälkäsignaaleja.
5. Suoliston tulehdus ja makeanhimo
Tulehdustila suolistossa voi vaikuttaa myös makeanhimoon. Tulehduksellinen suolisto voi lisätä stressihormonien tuotantoa, kuten kortisolia, joka voi puolestaan saada kehon etsimään nopeita energianlähteitä – kuten sokeria.
Suoliston tulehdus voi syntyä lukuisista eri syistä, kuten vääränlaisesta ruokavaliosta (liiallinen sokeri ja prosessoitu ruoka), stressistä tai jopa suoliston mikrobiston epätasapainosta. Jos suolistossa on liikaa haitallisia bakteereja, ne voivat hankaloittaa suoliston normalia toimintaa ja aiheuttaa tulehdusreaktion.
Toisin sanoen, tulehtunut suolisto voi tehdä makeanhimoista entistä vahvemman ja vaikeammin hallittavan. Aivan kuin keho pyytäisi etsimään nopeita ”lohturuokia” sokerin muodossa, vaikka oikeasti se ei ole paras tapa tasapainottaa tilannetta.

Luottotuote suolistolle!
Suosittu kotimainen Boris maitohappobakteerijuoma on valmistettu suomalaisessa ympäristössä kasvaneista kasveista, juureksista ja marjoista hapattamalla. Juoma on täysin sokeroimaton sekä lisäaineeton luomujuoma, joka sisältää kahden desilitran annoksessa jopa 6 miljardia elävää maitohappobakteeria! Tämän perinteikkään maitohappobakteerijuoman ainutlaatuinen resepti on kehitetty jo 1980-luvulla.
Tutustu BorikseenMiten tehdä parempia valintoja suolistolle makeanhimon hillintään?
Suoliston hyvinvointi on avainasemassa kokonaisvaltaisen hyvinvointimme ja elämänlaadun suhteen. Onneksi on olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla voit helposti tasapainottaa suolistosi mikrobiomia ja vähentää makeanhimoa. Tässä muutama vinkki:
- Syö kuitupitoista ruokaa: Prebiootit kuten kaura, pellavansiemenet, sipuli ja valkosipuli ruokkivat ovat hyvien bakteerien ruokaa ja täten auttavat pitämään suoliston mikrobiomin tasapainossa. Myös psyllium ja chian-siemen toimivat erinomaisina kuitulisinä!
- Probiootit: Maitohappobakteerit, kuten Lactobacillus ja Bifidobacterium, voivat auttaa palauttamaan suoliston mikrobiomin toivottuun tasapainoon.
- Vältä liiallista sokeria ja prosessoitua ruokaa. Ne ruokkivat haitallisia bakteereja ja hiivoja, jotka voivat pahentaa makeanhimoa ja aiheuttaa muita ruoansulatusongelmia.
- Lisää ruokavalioosi fermentoituja ruokia: Hapankaali, kimchi ja kefir sisältävät probiootteja, jotka tukevat suoliston terveyttä. Myös kombucha on erinomainen valinta!
- Kokeile kapryylihappoa: Kapryylihapon on tutkittu olevan tehokas apu hiivan hillitsemiseen suolistossa, sillä säännöllisesti käytettynä se heikentää Candida-kasvustoa ja täten tasapainottaa suoliston mikrobiomia.
Suoliston mikrobiomilla on paljon suurempi rooli makeanhimon syntyyn kuin ehkä osasit kuvitellakaan. Sen tasapaino voi vaikuttaa ruokahaluusi, mieltymyksiisi ruoan suhteen ja jopa siihen, kuinka paljon sinulla tekee mieli makeaa. Hyvin toimiva suolisto ja sen terve mikrobiomi voi auttaa hillitsemään makeanhimoa ja kohentaa hyvinvointiasi, sekä elämänlaatuasii.
Varmista, että ruokavaliosi tukee hyvien bakteerien määrää ja kasvua suolistossasi ja vältä tekijöitä, jotka voivat häiritä suoliston tasapainoa. Näin voit nauttia elämästä ilman jatkuvaa makeanhimoa!