Vaivaako sinuakin raudanpuute?

Raudanpuute

Vaivaako epänormaali väsymys? Tuntuuko, ettei keskittymiskyky riitä ja päätäkin särkee? Kyseessä voi olla raudanpuute, vaikka toki siihen liittyy myös muitakin ikäviä oireita – kuten heikotus, huimaus, lihasheikkous, ruokahaluttomuus, hajamielisyys, nopeutunut syke ja jopa masentuneisuus.

RAUDANPUUTE ON YKSI YLEISIMMISTÄ RAVINTOAINEIDEN PUUTOSTILOISTA.

Erityisesti raudanpuute koskettaa naisia, sillä naiset menettävät rautaa kuukausittain kuukautisten mukana sekä myös raskauden ja imetyksen aikana. Monesti raudanpuutos saattaa aiheutua jo murrosiässä kasvupyrähdyksen ja kuukautisten alkamisen myötä. Vaikka suomalaisilla raudanpuutos on yleensä gynekologinen tai suolistoperäinen, niin näiden tekijöiden lisäksi myös kasvissyönti ja vegaaninen ruokavalio sekä runsas liikunta lisäävät raudanpuutteen riskiä.

Raudanpuute on salakavala sillä sen oireet usein kehittyvät aivan huomaamattamme, minkä vuoksi eroa omassa olossa ei välttämättä edes huomaa. 

Vaikka tyypillisesti ajatellaan, että anemia ja alhainen hemoglobiini olisivat merkkejä raudanpuutteesta, asia ei ole aivan niin mustavalkoinen. Raudanpuute on nimittäin mahdollinen, vaikka hemoglobiiniarvot olisivat kunnossa kehon hyödyntäessä ensin varastoraudan, minkä vuoksi rautavarastot voivat kulua hyvinkin alhaisiksi vaikka hemoglobiini olisikin viitearvojen mukainen. Tästä syystä raudanpuutteen arvioimisen kannalta on tärkeää mittauttaa myös varastorauta. 

HUOLEHDI RAUTAVARASTOISTASI

Rauta on elintärkeä hivenaine, joka on erityisen tärkeä hemoglobiinin muodostumisen kannalta, joka saa hapen kulkemaan kehon eri osiin. Raudanpuute onkin elimistöllemme omanlainen stressitilansa.

Yleisin raudanpuutteen oire on väsymys, sillä jos kudoksilla ei ole riittävästi happea keho tuntuu voimattomalta eikä se myöskään pääse rentoutumaan normaalilla tapaa. Hapeton keho voi oireilla myös heikotuksena, keskittymiskyvyn puutteena sekä ahdistuksena ja stressinä. Kehon välittäjäaineiden säätelyn heikentyessä voi ilmetä myös masentuneisuutta. Raudanpuute voi oireilla myös päänsärkynä ja yleiskunnon laskuna, sekä luonnollisesti myös huonona palautumisena. Raudanpuute vaikuttaa negatiivisesti myös hedelmällisyyteen.

NÄIN PIDÄT HUOLEN RIITTÄVÄSTÄ RAUDAN SAANNISTA

Ravinnossa hyviä raudan lähteitä on liha, kala, nokkonen, merilevä, herneet, linssit, pavut, kikherneet ja siemenet. Kuitenkin eläinperäinen rauta imeytyy huomattavasti kasvikunnan rautaa paremmin, joten kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien kannattaa kiinnittää huomiota rauta-arvoihin ja käyttää myös rautalisää! C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, joten myös sitä kannattaa nauttia lisänä.

Rautalisistä on myös hyötyä. Monet rautalisät kuitenkin imeytyvät huonosti ja aiheuttavat ikäviä vatsavaivoja. Sen vuoksi suosittelemmekin Nordic Health Spraysin Rauta -suusuihketta, joka todistetusti imeytyy suoraan suun limakalvolta ollen täten myös vatsaystävällinen.

Kaikki laadukkaat rauta-valmisteemme:

Varasto loppu
19,95  / kpl
Varasto loppu
26,00  / kpl
-30%

Kivennäisaineet

OmniVegan Rauta, 60 kaps

10,45  / kpl

Kivennäisaineet

Easy Iron, 50kaps

10,95  / kpl

Kivennäisaineet

Gentle Iron 20mg, 90 kaps

15,95  / kpl
-15%

Helmihinnat

Rautatipat, 15ml

23,37  / kpl